• GRATIS BEZORGING
  • ACHTERAF BETALEN
  • VOOR 15:00 BESTELD, VOLGENDE WERKDAG IN HUIS
  • GRATIS BEZORGING
  • ACHTERAF BETALEN
  • VOOR 15:00 BESTELD, VOLGENDE WERKDAG IN HUIS

CV-ketel ontluchten

Iedereen die een CV-ketel heeft, krijgt er vroeger of later wel een keer mee te maken; het ontluchten van de CV-ketel. Het is niet voor niets dat experts keer op keer aanraden om dit om de zoveel tijd te doen. Het heeft namelijk een aantal duidelijke voordelen te bieden. Maar hoe doe je het dan precies? In dit artikel nemen we alles door wat je moet weten over het hoe en waarom wat het ontluchten van de CV-ketel betreft.

Waarom CV-ketel ontluchten?

Om de zoveel tijd komt het voor dat een radiator niet meer warm wordt of een tikkend geluid maakt. Er is dan over het algemeen sprake van luchtbellen in het water. Lucht hindert het water om goed door de leidingen en radiatoren heen te stromen. Met het ontluchten van de CV-ketel zorg je daarom voor de optimale werking van dit systeem. Alles wordt beter verwarmd. Bovendien verhelp je hiermee het vaak irritante tikkende geluid. Al met al ga je dankzij het ontluchten van de CV-ketel veel minder vaak met problemen te maken krijgen.

Hoe CV-ketel ontluchten?

Allereerst heb je het juiste materiaal nodig. Met een ontluchtingssleutel, een doek en een dweil heb je alles wat je nodig hebt. Let er op dat je het complete systeem eerst uitschakelt voordat je aan het werk gaat. Je start beneden met ontluchten. Mochten er meerdere verdiepingen zijn in jouw woning of appartement, dan werk je langzaam toe naar de volgende etages. Je CV-ketel ontluchten doe je op de volgende manier:

1. Zet alle radiatorknoppen in je woning open door ze de juiste kant op te draaien.

2. Zet je thermostaat 10 minuten lang op 25 graden, zodat alle lucht zich verzameld rondom de ontluchtingsventielen.

3. Zet direct hierop volgend de thermostaat 10 minuten lang op de allerlaagste stand, zodat het water niet verder warmer wordt.

4. Weer 10 minuten later draai je de radiatorknoppen weer volledig dicht.

5. Hou het doek bij het ontluchtingsventiel, zodat je water op kunt vangen.

6. Draai het ventiel van de eerste radiator tegen de klok in open. Bij waterverlies draai je het meteen weer dicht. Herhaal voor alle andere radiatoren.

7. Nadat alle radiatoren te hebben ontlucht, draai je de radiatorknoppen weer open.

8. Zet nu de thermostaat weer aan op de gewenste temperatuur. Wacht vervolgens 10 minuten lang rustig af.

9. Check vervolgens waar de waterdruk op staat. Wanneer dit onder de 1,5 bar is, moet je de ketel aanvullen met water. Een waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar is goed.

10. Wanneer de waterdruk goed is, kun je de CV-ketel weer op de gewenste wijze gebruiken.

Heb je te maken met terugkerende problemen? Dan is een monteur wellicht nodig. Bij een oudere ketel doe je er goed aan om deze te vervangen door een nieuwe. Met uitgebreide keuzemogelijkheden uit nieuwe, efficiƫnte modellen zit je momenteel helemaal goed. Zo heb je voortaan nooit meer last van problemen met jouw CV-ketel. En dat heeft uiteindelijk iedereen toch het liefst.