• GRATIS BEZORGING
  • ACHTERAF BETALEN
  • VOOR 15:00 BESTELD, VOLGENDE WERKDAG IN HUIS
  • GRATIS BEZORGING
  • ACHTERAF BETALEN
  • VOOR 15:00 BESTELD, VOLGENDE WERKDAG IN HUIS

Capaciteit CV-ketel

Wanneer we het over CV-ketels hebben, dan zijn er een aantal eigenschappen van de CV-ketel waar je op moet letten. Het zijn essentiële onderdelen wanneer je er zeker van wilt zijn dat je een slimme aankoop doet. De capaciteit van de CV-ketel is er daar één van. Maar wat houdt de capaciteit nu eigenlijk in? En hoe bereken je de ideale capaciteit dan vervolgens?

Wat is de capaciteit van de CV-ketel?

De capaciteit van een CV-ketel geeft in de basis aan wat het vermogen moet zijn dat de CV-ketel levert. Het geeft dus aan waartoe een CV-ketel in staat is. Deze capaciteit moet voldoende zijn om een woning van warmte te voorzien. Warmte in de vorm van warm water.

Daarbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen capaciteit vermogen en capaciteit warm water. Dit zijn namelijk twee verschillende zaken. Zoals gezegd, omdat een CV-ketel zowel warme lucht als ook warm water verzorgt.

Hoe CV-ketel capaciteit berekenen?

De vereiste CV-ketel capaciteit berekenen, doe je door met een aantal verschillende factoren rekening te houden. Factoren als het bouwjaar van de woning, de type woning, de inhoud die de woning kent en de hoeveelheid warm water dat gemiddeld wordt gebruikt. Tezamen leveren deze factoren een gewenste CV-ketel capaciteit op. Ze hebben hier allemaal los een bepaalde invloed op.

Men kijkt bijvoorbeeld vaak als eerst naar de inhoud van de woning. Vervolgens het bouwjaar. En daarna de overige factoren. Deze kunnen positief of negatief uitvallen met betrekking tot het totale vermogen van de CV-ketel.

CV-ketel capaciteit en warm water

In het geval dat er sprake is van een combiketel, verzorgt de CV-ketel ook het warme water in de woning. Dit warme water gebruik je bijvoorbeeld om te koken of om mee te douchen. Wat de capaciteit qua warm water betreft, is dit bij een CV-ketel uitgedrukt in een CW-waarde. Deze lopen van CW1 tot aan CW6. Daarbij geldt dat een CW1 CV-ketel de minste capaciteit heeft. Een CW6 CV-ketel heeft dan logischerwijs de meeste capaciteit.

Hierbij is dus voornamelijk het watergebruik in jouw woning belangrijk. Hoe meer personen jouw huishouden bijvoorbeeld telt, hoe groter de CV-ketel capaciteit qua warm water vaak moet zijn. Ben je dus een nieuwe CV-ketel aan het uitzoeken? Hoe dan zeker rekening met de hierboven aangeleverde informatie.