• Gratis bezorging vanaf € 150,-
  • Achteraf betalen
  • Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis bezorging vanaf € 150,-
  • Achteraf betalen
  • Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis

Hoe kies je de ideale thermostaat?

Je oude thermostaat is kapot of aan vervanging toe, dus je hebt besloten om een nieuwe thermostaat aan te schaffen. Maar wat voor thermostaat is voor jou het beste? En hoe weet je welke thermostaat het beste past bij jouw verwarmingssysteem?

We staan altijd klaar om je op weg te helpen in het brede assortiment thermostaten. Hieronder leggen we exact uit waar je op moet letten, zodat jij de ideale thermostaat voor jouw woonruimte kiest!

Kamerthermostaat

Een kamerthermostaat (ook wel ruimtethermostaat genoemd), werkt heel eenvoudig. Met een kamerthermostaat kun je handmatig de warmte in de ruimte instellen. Je kunt de temperatuur bij een kamerthermostaat alleen niet op voorhand instellen. Het is dus onmogelijk om voortijdig in te stellen wanneer je wilt dat het huis extra verwarmd wordt en wanneer juist niet. Om dit te regelen, zul je toch handmatig de goede temperatuur in moeten stellen.

Binnen kamerthermostaten, kun je kiezen uit 2 soorten: een modulerende, of een aan/uit thermostaat. Welke het best geschikt is voor jouw woning, is volledig afhankelijk van je cv-ketel.

Een simpele aan/uit ketel werkt ongeveer zoals een simpele schakelaar. Wanneer de temperatuur daalt onder de gewenste temperatuur die je vooraf hebt ingesteld, dan wordt de cv-ketel aangezet door de kamerthermostaat.

Op dat moment verhoogt de cv-ketel haar temperatuur, zodat de gewenste temperatuur gehaald wordt in een zo kort mogelijke tijd. Als dat punt bereikt wordt, wordt de ketel weer uitgeschakeld door de thermostaat. Als jouw woning voorzien is van een aan/uit ketel, dan is een simpele aan/uit thermostaat ook het meest geschikt.

Een modulerende ketel werkt op een andere manier. Deze ketel brandt niet altijd even hard, maar past de kracht van de opwarming aan op de temperatuur die ingesteld staat. Als de gewenste temperatuur bijna bereikt is, wordt de kracht van de opwarming al verminderd. Dit voorkomt dat een ketel op maximaal vermogen brandt wanneer de temperatuur nog maar een klein beetje verhoogd hoeft te worden.

Als je een modulerende ketel hebt, kan een bijpassende modulerende thermostaat garanderen dat je woning op een lage watertemperatuur verwarmd wordt. Dit is efficiënter en energiezuiniger. Bij een modulerende ketel past dus het best een modulerende thermostaat.

Het is belangrijk dat je cv-ketel en thermostaat goed communiceren, om de modulatietechniek te gebruiken. De communicatie tussen ketel en thermostaat verloopt bij het merk Vaillant vaak via een eBUS kabel. Ook wordt soms gebruik gemaakt van de onafhankelijke Open-Therm verbinding. Het is daarom vaak verstandig om de merkkeuze van je thermostaat aan te passen op het merk van je cv-ketel. Dit is niet bij alle merken van toepassing, maar kan dus bij een merk als Vaillant of Nefit-Bosch wel noodzakelijk zijn. Vraag onze specialisten om de details rondom verbinding tussen thermostaat en cv-ketel.

Programmeerbare thermostaat of klokthermostaat

Een (ruimte)klokthermostaat heeft wel de mogelijkheden om vooraf geprogrammeerd te worden. Bij dit soort thermostaten kun je dus de temperatuur in je woning verlagen als je niet aanwezig bent, of juist verhogen wanneer je doorgaans thuis komt.

Deze thermostaten werken meestal volgens een dag- of weekprogramma. Bij een dagprogramma kun je de temperatuur voor een enkele dag instellen. Hierbij heb je niet de mogelijkheid om meerdere dagen verschillend in te stellen.

Met een weekprogramma heb je wel de mogelijkheid om meer dan één dag in te stellen. Hierbij kun je dus een verschillend programma instellen doordeweeks en in het weekend.

Ook bij klokthermostaten kun je kiezen tussen een aan/uit, of een modulerende variant. Om je energie zo optimaal mogelijk te benutten, kun je het beste kiezen voor een modulerende thermostaat. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je cv-ketel ook modulerend is.

Bij klokthermostaten zit ook nog een verschil tussen een draadloze variant, of een thermostaat met bedrading. Draadloze klokthermostaten gebruiken radiofrequentie om te communiceren met je cv-ketel. Hiervoor moet je een ketelmodule op je cv-ketel plaatsen, die de RF-communicatie mogelijk maakt. Je thermostaat werkt daarbij op batterijen of via een voedingskabel.

Slimme thermostaten

Klokthermostaten worden steeds ‘slimmer’, maar kunnen soms nog moeite hebben met plots veranderende omstandigheden. Als je bijvoorbeeld een onregelmatig schema hebt en niet op vaste tijden thuis bent, kan een standaard programma onhandig zijn voor jouw situatie. In deze gevallen is een slimme thermostaat de beste keuze.

Een slimme thermostaat heeft de mogelijkheid om van afstand ingesteld te worden d.m.v. een mobiele app. Maar de technologie gaat nog een stapje verder: slimme thermostaten kunnen ook meten waar je bent (als je dat wilt). Hierbij houdt de thermostaat rekening met de afstand tussen jou en je huis. Als je verder weg bent, kan de thermostaat de temperatuur automatisch verlagen. Als je vervolgens weer dichterbij huis komt, wordt de temperatuur automatisch verhoogd. Dit is een makkelijke en slimme manier om energiekosten te besparen.

Als je woning ook al vloerverwarming heeft, kan een slimme thermostaat hiermee communiceren. Dit is echter niet altijd verstandig: de vloerverwarming snel aan- en uitzetten heeft weinig invloed op de algehele temperatuur in de ruimte, maar kost wel relatief veel energie vanuit de cv-ketel.

Welke thermostaat is nou geschikt voor mijn woning?

Het vinden van de ideale thermostaat voor jouw woning is afhankelijk van meerdere factoren. Als je liever een simpele en goedkope oplossing wilt, kun je kiezen voor een kamerthermostaat. Deze zul je wel handmatig moeten bedienen. Als je dan de woning verlaat zonder de temperatuur te verlagen, loop je het risico dat je onnodig warmte stookt als je er niet bent.

Wil je de temperatuur in je woning makkelijk en efficiënt regelen? Dan kun je het beste kiezen voor een klokthermostaat met een dag- of weekprogramma. Het programmeren van de temperatuur is ook met een trager verwarmingssysteem verstandig. Zo heb je met de standaard programma’s altijd op een efficiënte manier de gewenste temperatuur.

Als je toch op onregelmatige tijden thuis bent en je graag de temperatuur in je woning van afstand bedient, kun je het beste kiezen voor een slimme thermostaat.

Misschien heb je nog meer vragen over het kiezen van de juiste thermostaat? Neem gerust contact met ons op, we staan klaar om je verder te helpen.